Gdzie znajdziemy najlepszy przepis?
Współczesne książki kucharskie zawierają nieco odmienne przepisy kulinarne niż księgi naszych babaci. Różnicę odszukamy niezwykle szybko. Nie tylko patrząc na składniki potraw ale sposób ich przyżądzania. Kiedyś nie było kuchenek i piecy gazowych, mikrofali czy elektrycznych grilli. Sposób przyżądzania jedzenia znacznie się zmienił. Teraz istnieją też blendery, miksery, roboty, parowary i inne cuda pomagające nam w gotowaniu.
Od lat jest wiadomo, że przez żołądek do serca. Miały świadomość już o tym nasze babki osiągając do perfekcji sztukę gotowania. Dawniej to był nie tyle obyczaj, co norma. Każda panna musiała umieć gotować, jeśli chciała wydać się za mąż. Tym bardziej,że wcześniej kobiety tyle nie pracowały co dziś, miały więcej czasu na zajmowanie się na ogół gospodarstwem i na naukę gotowania.
Przepisy kulinarne naszych babek i prababek bardzo się różniły od tych obecnych. Niegdyś dodawało się szeroką ilość tłuszczu, jajek.. W zarysie niegdyś potrawy były bardziej tłuste i treściwe. Dziś te przyzwyczajenia nieco się zmieniły. Z tego powodu większą wagę przykładamy do tego aby potrawa była zdrowa niż sycąca. W diecie jest więcej sałatek, oliwy z oliwek, mniej jaj i smalcu. Wskutek tego przepisy kulinarne dostosowano do współczesnego trybu życia i sposobu żywienia.
Przepisy kulinarne, niegdyś znaleźć można było tylko w książkach dla gospodyń. W tym momencie jest wiele publikacji, zarówno drukowanych podobnie
w formie on-line. W internecie istnieją specjalne strony z przepisami kulinarnymi, fora dyskusyjne i artykuły na ten temat. Multum przepisów zastaniemy w wyjątkowych czasopismach. Choć w dalszym ciągu przepisy kulinarne babć są wyjątkowo pożądane.
Przykro mi, ale komentarze do tego wpisu są zamknięte.