Zasób wiedzy o buhajach rasy Salers
Spora ilość rolników zadaje sobie pytanie czy byki to dochodowa hodowla.
Na kilku forach można znaleźć informację o hodowli byków i buhajów.
Wyróżniamy dwie rasy – byki mięsne i mleczne.
Rasy mięsne są hodowane wyłącznie na mięso, cechuje je duży rozmiar i waga, skłonność do tycia i znaczne umięśnienie.
Byki często były wykorzystywane jako zastępstwo dla koni.
Większa część byków jest bardziej dzika w związku z tym ogromnie obawiają się o dzieci oraz mogą atakować, bowiem posiadają bardzo silny instynkt stadny.
Spłoszone byki będą bronić członków gromady.
Są przy tym niewiele potrzebujące, dobrze akceptują niskie temperatury, wiatry oraz inne nie sprzyjające warunki pogodowe.
Popularną rasą jest np Angus.
Buhaj to proponowany do zapładniania samiec bydła domowego.
Więcej na temat buhajów na forum rolnicze.
Buhaje mają specjalne znaczenie w przypadku kosztownych ras.
Bardzo ważne dla buhaja jest posiadanie dobrego rodowodu.
Poniektóre firmy proponują edycję katalogu z ofertą nasienia buhajów ras mięsnych zatwierdzonych do rozrodu.
Buhaje ras o najwyższych możliwościach przekazywania cech mięsnych na przychówek to: aberdeen angus, red angus, hereford, charolaise, simentaler, limousine oraz piemontese.
Wielka oferta buhajów ras mięsnych została wzbogacona o wybitnego krajowego reproduktora rasy simentalskiej LAZURA.
Krajowe buhaje wywodzą się z pionierskich hodowli na terenie naszego kraju.
Przykro mi, ale komentarze do tego wpisu są zamknięte.