Wychowanie krów w nowoczesnym rolnictwie.

{ Opublikowany 10/08/2011 przez }

Jak żywić krowy o wielkim potencjale produkcyjnym w kontekście ich zdrowia i rozrodu ? Posiadamy w naszym kraju wiele stad, których wydajności nie ustępują stadom z krajów znanych z produkcji mleka. Na przykład 23 680 krów użytkowanych w 87 oborach należących do obejść rozporządzanych w ramach Agencji Nieruchomości Rolnych przygotowywało średnio 9 243 kg mleka. Z pewnością w stadach tych wykorzystywane są bydło „lepsze” genetycznie. Lepsze są także normy odżywiania. Komplikacje żywieniowe i ich następstwa są bardzo podobne do tych, z którymi zmagają się hodowcy amerykańscy czy holenderscy, a które streszczają się w pytaniu jak żywić krowę o wysokim potencjale produkcyjnym ?. Osobliwego znaczenia nabiera karmienie w okresie okołoporodowym, tj. w okresie gwałtownego wzrostu zapotrzebowania będącego wynikiem laktacji, w okresie zmniejszenia odporności oraz zmian zespolonych z przejściem krowy z okresu porodowego do laktacyjnego. W głównej mierze od odżywiania w tym czasie zależy przebieg całej laktacji, zdrowie krowy oraz wskaźniki rozrodu. Za najistotniejszy z punktu widzenia żywienia uważa się okres przejściowy przed i po porodzie. Więcej na ten temat na forum rolnicze.

Zagadnienia fizjologiczno-żywieniowe, z którymi trzeba się zmierzyć w okresie przejściowym to:
– strata apetytu, w okresie gdy potrzeba dla rozwoju płodu i rozpoczynającą się laktację wzrasta
– hipokalcemia
– zwiększenie obecności wolnych rodników
– subkliniczna kwasica żwacza, wynikająca ze zbyt częstych zmian żywienia
– ujemny bilans energii, szczególnie po porodzie
– mnóstwo zmian hormonalnych, połączonych z porodem, początkiem laktacji i powrotem cyklu jajnikowego.

Napisz Komentarz