Polacy jedzą coraz więcej pizzy

{ Opublikowany 10/08/2011 przez }

Najbardziej znanym rodzajem pizzy jest oczywiście pizza neapolitańska, która jest wytwarzana z lokalnych składników Neapolu, takich jak pomidory San Marzano, mozarelii a też mleka krów pasących się na bagnach Kampanii i Lazio. Do jej wypieczenia używamy mąki rodzaju 0 lub 00 – a czasem mieszanki tych dwóch mąk. Wypiekamy ją w temperaturze 485 stopni Celsjusza, na co raczej nikt nie ma możliwość pozwolić sobie w ustaleniach domowych. Niewiele kto wie, że nazwa ,neapolitańska” została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Co więcej najbardziej normalnym rodzajem, pizza przybiera również inne postacie i znakomita większość z nich znajdziemy w dobrych pizzeriach. Pizzerie oferują w większości także pizza marinara, złożonej z pomidorów, czosnku, oregano , a oprócz tego oliwy z pierwszego tłoczenia. Nasza lokalna pizzeria prawdopodobnie ma też w spersonalizowanej ofercie margharitę, którą robi się z pomidorów, plasterków mozzarelli, bazylii , a oprócz tego oliwy z pierwszego tłoczenia. Dobra pizza to też taka typu Lazio, którą tworzy się na wynos w wielu częściach Włoch. Posiada ona grubość ciasta od jednego do dwóch centymetrów.

Napisz Komentarz