Czosnek jest zdrowy
Czosnek jest używany zarówno jako żywność i lek w wielu cywilizacjach od tysięcy lat, sięgając czasów kiedy zostały zbudowane piramidy egipskie. Na początku 18-tego wieku francuscy grabarze pili miksturę z roztartym w winie czosnkiem wierząc, że uchroni ich od epidemii, która zabiła wielu ludzi w Europie.
Niedawno, w trakcie obu wojen światowych I i II, żołnierze dostawali czosnek, aby zapobiec zgorzeli. Współcześnie czosnek wykorzystywany jest w celu zapobiegania chorobom serca, w tym miażdżycy (narastanie blaszki miażdżycowej w tętnicach, która może zatamować transport krwi i prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu), chroni przed zbyt dużym poziomem cholesterolu, nadciśnieniem oraz stymuluje system odpornościowy.
Przypuszcza się, że czosnek może też chronić przed nowotworem. Udowodniono, że jest zasobny w antyutleniacze, które pomagają usuwać wolne rodniki. Są to molekuły, które uszkadzają błonę komórkową i przyspieszają proces starzenia, jak również rozwoju szeregu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Wolne rodniki występują naturalnie w organizmie, ale toksyny środowiskowe (w tym promieniowanie UVA, dym papierosowy, zanieczyszczenia powietrza) mogą również powiększyć liczbę tych szkodliwych cząsteczek. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i mogą zminimalizować lub nawet przeciwdziałać niektórym szkodom, które wyrządzają w czasie.
Przykro mi, ale komentarze do tego wpisu są zamknięte.