Zaparcia

{ Opublikowany 09/08/2011 przez }

Niewiele osób miałaby chęć demaskować swoje problemy z wypróżnianiem. Traktują je jako wstydliwy temat. Temat jednakże jest pospolity, chociaż w dobrym towarzystwie się o nim nie mówi. mniejsza, kiedy zaparcia zdarzą się nieczęsto. Gorzej, kiedy sytuacja taka trwa dłużej. Jest to głównie dokuczliwe, bardzo niekorzystne dla całego organizmu oraz naszej urody.

Zasadniczo są dwa rodzaje zaparcia.

Zaparcia nawykowe
Jeśli z różnych powodów nie będziemy posłuszni organizmowi, wstrzymując się godzinami przed oddaniem stolca sytuacja utrwali się, jelita zahamują swoje czynności i dojdzie do tzw. zaparć nawykowych. Tworzeniu się ich sprzyjają także stresy, napięcia nerwowe, siedzący sposób życia i niedostatek ruchu.
Środki przeczyszczające drażniące jelita, bądź lewatywy nie są w tym przypadku sposobem pozbycia się problemu definitywnie. Fundamentalną sprawą jest odnowienie poprawnego funkcjonowania jelit. Tak więc po pierwsze modyfikacja trybu życia (m.in. więcej ruchu) i odpowiednia dieta.

Kurczowe zaparcia
Sytuacja taka jest, gdy jelito zaciska się dookoła stwardniałych mas kałowych, uniemożliwiając ich wydalenie. Kończy się to nierzadko stanem zapalnym błony śluzowej jelita grubego. W tej dolegliwości zaparcia mogą na przemian mieć miejsce z biegunkami.
Odpowiednia dieta winna wtedy opierać się na ograniczeniu potraw drażniących przewód pokarmowy. Wskazane są delikatne mięsa, twarożki, masło, miód, oliwa, gotowane i przecierane warzywa.

Przykro mi, ale komentarze do tego wpisu są zamknięte.