Sake
Idziesz się do restauracji japońskiej na sushi. Dlatego też musisz wiedzieć, że do sushi najchętniej podawane jest sake. Sake to nic innego jak napój alkoholowy. Posiada on naprawdę mało alkoholu, zatem nie można go porównywać do wina. Bowiem nawet sama produkcja sake znacząco różni się od wytwarzania wódki czy innych wysokoprocentowych napojów. Produkowanie sake przypomina w dużej mierze produkcję piwa. Sake w knajpach zwykle podaje się ją w swego rodzaju dzbanuszku bez ucha, z którego przelewa się ją potem do niewielkiej, wąskiej czarki i z niej pije. Sake jest jednym z elementów kuchni japońskiej, podawane by wzmocnić oraz urozmaicić smak dań. Jako starą wiadomość można podać tutaj, iż w okresie II wojny światowej piloci kamikaze pili sake przed wykonaniem swoich misji. Aktualnie sake można kupić w naprawdę wielu miejscach, choćby w tych dużych marketach na terenie całego miasta. Ale europejczycy nie są aż tak świetnie nastawieni co do sake, bo tutejsze sake w dużym stopniu odbiega od tego jakie jest oferowane w Japonii.