Kuchnia japońska

{ Opublikowany 03/08/2011 przez }

Kuchnia japońska cechuje się przede wszystkim tym, iż do jej przyrządzenia są najczęściej wybierane wszelkiego rodzaju i gatunku ryby. W kuchni japońskiej nie może oczywiście zabraknąć wszelkiego gatunku różnych zwierząt morskich, a także wodorostów. Główną cechą tej kuchni jest to, iż przyrządzane dania są robione z surowych ryb. Ponadto są one już bezpośrednio gotowane na stole, w odpowiednim do tego celu garnku, gotowane na specjalistycznym węglu drzewnym. Kuchnia japońska to w dużej mierze jedzenie potraw specjalnie wykonanymi do tego celu pałeczkami. Uszykowanie stołu do jedzenia potraw to ustawienie po lewej stronie miseczki z ryżem, zaś po prawej stronie znajduje się zwykle miseczka z zupą. Pałeczki służące do jedzenia tych potraw są położone równolegle do misek. Zupę konsumuje się bez użycia sztućców, pije się ją bezpośrednio z miseczki. A ryż standardowo zjadamy przy użyciu patyczków. Popularną potrawą chińską jest oczywiście sushi.

Napisz Komentarz