Kuchnia japońska
Kuchnia japońska charakteryzuje się przede wszystkim tym, że do jej przygotowania są często wybierane różnego rodzaju oraz gatunku ryby. W kuchni japońskiej nie może rzecz jasna zabraknąć różnorodnego gatunku rozmaitych zwierząt morskich, a także wodorostów. Główną cechą owej kuchni jest to, że przyrządzane dania są wykonywane z surowych ryb. Ponadto są one już bezpośrednio gotowane na stole, w specjalnym do tego celu garnku, gotowane na specjalistycznym węglu drzewnym. Kuchnia japońska to w dużej mierze jedzenie potraw specjalnie wykonanymi do tego celu pałeczkami. Uszykowanie stołu do jedzenia potraw to zestawienie po lewej stronie miseczki z ryżem, zaś po prawej stronie znajduje się zwykle miseczka z zupą. Patyczki służące do jedzenia owych potraw są położone równolegle do misek. Zupę je się bez użycia sztućców, pije się ją bezpośrednio z miski. Zaś ryż standardowo zajadamy przy użyciu pałeczek. Najpopularniejszą potrawą chińską jest rzecz jasna sushi.