Staropolskie nalewki i miody pitne.

{ Opublikowany 02/08/2009 przez }
Kategorie : Bez kategorii

Popularny, owocowy trunek, powszechnie znany pod nazwą nalewki, to wyciąg owocowy, sporządzany na bazie mocnego alkoholu. Do produkcji nalewek stosuje się alkohol w przedziale 40- 45 procent. Podstawą jest proces maceracji, polegający na zalewaniu bazy, tj ziół czy owoców sporą ilością czystego trunku. To dzięki niemu wydziela się intensywny smak i zapach. Nalewki pija się w kieliszkach o pojemności 50 ml. Zazwyczaj podawane są do mięs i pikantnych potraw. By sporządzić doskonała nalewkę, należy stosować się do ustalonych reguł i zasad, które są autorstwa starszych doświadczonych osób, najczęściej naszych dziadków i pradziadków, mieszkających na wsiach. Obecnie możemy znaleźć wiele nalewek czy szampanów, które mało mają wspólnego z naturalnymi, oryginalnymi alkoholami z tych gatunków. Pojawiają się także miody pitne i wina miodowe. Miód pitny produkowany jest poprzez fermentację naturalnego roztworu miodowego. Istnieje kilka rodzajów takich miodów, ale bazą dla wszystkich jest miód pszczeli, najczęściej z kwiatu lipy. Istnieje wiele przepisów na produkcję miodowego trunku, która zależy od wykorzystanej ilości alkoholu. Dość powszechne stało się wyrabianie miodów smakowych. Do ich produkcji stosuje się dodatkowo różnorakie soki owocowe lub korzenne, np. cynamon, chmiel, goździki, imbir, migdały, mięta, cytryna i inne. Najbardziej wartościowe są jednak alkohole wyrabiane samodzielnie. Daje nam to także możliwość uzyskania ulubionego smaku i mocy trunku, co do których, każdy ma określone preferencje i upodobania.

Napisz Komentarz